Totalnie nie mam pojęcia jak rozpuszczają się olejki eteryczne w wodzie z ałunem. Za o to olejach eterycznych wiem troszeczkę. Olejki z pewnością rozpuszczają się w alkoholu. Świetnym rozpuszczalnikiem są oleje np. ze słodkich migdałów, pestek winogron, jojoba. Do kąpieli też są dobre pod warunkiem, że doda się kilka 5-10 kropel do oleju bazowego np. ze słodkich migdałów, a dopiero potem do wanny z wodą. Tłusta powłoka będzie unosić się na powierzchni wody. Jeśli zaś chodzi o zapachy to ylan-ylang i patchuli to zapachy ciężkie, egzotyczne, wręcz narkotyczne. Bardzo często wykorzystywane są w perfumach. Ravintsara to bardzo ciekawy olejek. Do dezodorantu raczej nie polecam. Ma właściwości rozgrzewające. Dobry jest do masażu obolałych mięśni (oczywiście nie czysty tylko w odpowiednim rozcieńczeniu olejem bazowym). Drzewo, z którego pozyskuje się ten olejek rośnie tylko na Madagaskarze. Można powiedzieć, że jest zbliżony do kamfory. Drzewo herbaciane (tea tree) ma właściwości bakteriobójcze. Może być dobry do takiego celu. Drzewo różane wcale nie pachnie różą. Niech nazwa nikogo nie zmyli

O ile dobrze pamiętam olejek cytonelowy powstaje na skutek destylacji parą wodną korzeni trawy rosnącej na Jawie. Zapach jest świeży, ale nie ma w sobie nic z cytrusów. Pomarańcza nie wiem czy się sprawdzi. Wszystko zależy jakie lubisz zapachy. Myślę, że można spróbować olejku geraniowego. On właśnie pachnie różą. I często jest tak, że właśnie ten olejek w kosmetykach zastępuje olejek różany, który jest nieziemsko drogi. Olejek z geranium burbon często nazywany bywa olejkiem z róży geraniowej. Prawda jest taka, że przy róży nie stał. Jest to jednak bardzo dobry olejek w pielęgnacji kobiecej skóry. Ma właściwości odmładzające i do tego pięknie pachnie. Jeśli używamy tego olejku to pamiętajmy , że ma właściwości stymulujące estrogen ( nie wolno używać go stosując antykoncepcję hormonalną!).Tak sobie myślę, że lubiący tzw. zielone zapachy mogli by pokusić się o olejek z petit grain. Jest intensywny, konkretny. I na koniec tej mojej przydługiej wypowiedzi muszę przestrzec Was drogie forumowiczki przed kupowaniem tanich olejków. Często są to produkty syntetyczne. A takim produktem można sobie tylko zaszkodzić. Trzeba pamiętać, że olejki eteryczne to substancje silnie działające. Podrabianych olejków na rynku jest ogrom. Dobry olejek ma swoją cenę!