Ponieważ na tym forum dzielimy się naszą wiedzą i doświadczeniem postanowiłam podzielić się swoją. Od razu zaznaczam, że nie są to rzeczy ściągnięte z internetu, tylko pochodzą z materiałów lub opracowań własnych wykorzystywanych w mojej codziennej pracy.
Nie wiem czy w dobrym miejscu to umieszczam, więc w razie czego proszę o przesunięcie w dobrym miejscu.
Na początek sztuka bycia asertywnym – czyli sztuka mówienia „nie”.
W codziennym życiu spotykają nas różne problemy i trudne sytuacje. Co robić, by zachować własną godność, nie obrazić naszego rozmówcy i samemu nie poczuć się urażonym? Rozwiązaniem problemu może być opanowanie umiejętności bycia asertywnym. Dzięki niej możemy otwarcie wyrażać swoje myśli, uczucia i przekonania bez negacji czy lekceważenia uczuć i poglądów naszych rozmówców.
W sytuacjach konfliktowych umiejętności asertywne pozwalają osiągnąć kompromis bez poświęcania własnej godności i rezygnacji z uznawanych wartości.
Asertywność jest umiejętnością bezpośredniego wyrażania swoich myśli, potrzeb, uczuć i emocji. Osoba asertywna charakteryzuje się dbałością o własne prawa przy równoczesnym poszanowaniu praw innych osób.
Przykłady zachowań asertywnych:
- potrafię poprosić kogoś o pomoc,
- protestuję nie okazując zdenerwowania i niechęci, jeśli ktoś chce decydować za mnie,
- swobodnie i bez obaw wyrażam swoją opinię nawet wtedy, gdy wiem, że nie jest ona popularna,
- potrafię przyjąć zasłużoną krytykę,
- w odpowiednich sytuacjach walczę o swoje interesy.
Jeżeli chcesz zachowywać się asertywnie:
-używaj otwarcie słów TAK i NIE;
-nie przepraszaj, jeśli nie zawiniłeś;
-nie usprawiedliwiaj się, nie tłumacz nadmiernie, natomiast jeśli chcesz być zrozumiany wyjaśniaj innym powody twojego postępowania;
-nie napadaj na rozmówcę, nie strasz go, nie poddawaj w wątpliwość wartości jego charakteru lub umysłu;
-gdy jesteś atakowany – broń się; nie pozwalaj na naruszanie twojej godności osobistej; nie pozwalaj na to, aby ktoś traktował cię w sposób raniący twoje uczucia;
-staraj się nie kłamać – masz prawo być sobą, nie wstydź się siebie nawet jeśli popełniasz błędy;
-mów jasno i wprost, o co ci chodzi;
-pytaj otwarcie, gdy czegoś nie rozumiesz;
-mów, że nie wiesz, gdy czegoś nie wiesz; mów, że nie chcesz o czymś mówić, jeśli nie chcesz o tym mówić;
-zwróć uwagę na to, by realizować swoje zamiary nie krzywdząc innych;
-przyznaj innym dokładnie takie samo prawo do asertywnego zachowania jakie przyznajesz sobie.
Prawa asertywności - masz prawo:
1. Prosić o to, czego chcesz – ale nie wymagać tego.
2. Mieć i wyrażać własne zdanie.
3. Postępować nielogicznie i nie uzasadniać tego.
4. Podejmować decyzje i ponosić ich konsekwencje.
5. Decydować, czy chcesz się angażować w problemy innych ludzi czy nie.
6. Nie wiedzieć, nie znać, nie rozumieć.
7. Popełniać błędy.
8. Odnosić sukcesy.
9. Zmieniać zdanie.
10. Zmieniać się i korzystać ze swoich praw.
Owszem nie jest to łatwe, ale można się tego nauczyć.
Dla zgłębienia tematu polecam książkę Jeffa Davidsona „Asertywność dla żółtodziobów czyli wszystko, co powinieneś wiedzieć o ....”