Ostatnio bardzo trudno znaleźć jogurt bez mleka w proszku - jest niemal w każdym jogurcie. Znalazłam w internecie przepis na jogurt. Wkrótce go zrobię i dam relację - opinie na forach ma bardzo dobre - zobaczymy.
przepis:
1 l mleka o zawartości tłuszczu 3,2% (musi to być świeże mleko - tylko nie UHT)
kubek jogurt naturalnego (w miarę możliwości bez żadnych dodatków, typu cukier, stabilizatory itd.)
Zagotuj mleko do temperatury 60 stopni - jeżeli nie masz termometru, właściwą temperaturę sprawdzisz, wkładając palec do mleka i wytrzymując 10 sekund.
Następnie wlej jogurt do mleka i dobrze wymieszaj.
Nakryj garnek, owiń go ściereczką i włóż pod puchową poduszkę lub kołdrę. Potem idź do pracy albo połóż się spać. Po kilku godzinach uzyskasz wspaniały, gęsty jogurt, który możesz przechowywać w lodówce przez dwa tygodnie. Pamiętaj, aby zostawić pół szklanki jogurtu na następną porcję.