Strona 2 z 2

Re: CIASTA

PostNapisane: 06 maja 2012, 07:01
przez miraga80
Ciasto z rabarbarem to ulubione mojego męża. Własnie dlatego, ze jest kwaśne. Córcia też lubi.
Ostatnio zrobiłam pół na pół z jabłkami, to już nie było tak strasznie kwaskowate.

Re: CIASTA

PostNapisane: 21 maja 2012, 11:25
przez miraga80
Dziś przepis na DOMOWY KOPIEC KRETA, nie taki z kartonu, ale bez dodatkowych ulepszaczy.
Przepis prosto z mojej ulubionej strony kulinarnej kotlet.tv
Obrazek

Zdjęcie mojego autorstwa, tak wyglądał jeszcze przed zjedzeniem. :)

Czas przygotowania: ok. 1 godzina
Forma: 22 cm
Składniki:
ciasto:
• ok. 125 g masła roślinnego
• 5 łyżek mleka
• 1/2 szklanki cukru
• 3 łyżki kakao
• 1,5 szklanki mąki
• 2 jajka
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem i dodatki:
• 500 g kremówki
• 3 łyżki cukru pudru
• 1 tabliczka czekolady
• 4 banany
• 1 łyżka żelatyny + 1/3 szkl. wrzątku lub fixy do śmietany

Masło podgrzewam w rondelku, dodaję mleko i cukier. Zdejmuje z ognia, dodaje kakao i mieszam. Odstawiam by ostygło. Nie przegrzejcie masy!
Białka oddzielam od żółtek, białka ubijam na sztywną pianę.
W drugiej misce żółtka mieszam z mąką, cukrem waniliowym, proszkiem i masą czekoladową. Dodaje pianę i delikatnie łączę. (mikserem) Ciasto wyszło mi bardzo gęste.
Formę wykładam na dnie papierem do pieczenia, wykładam ciasto i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 25 minut. Tyle akurat piekłam. U mnie górna i dolna grzałka włączona. Bez termoobiegu.
Przestudzone ciasto kładę na paterze, odcinam mu wierzch, wyjmuję trochę środka i układam banany.
Śmietanę z cukrem pudrem ubijam, dodaję pokruszoną czekoladę oraz żelatynę przygotowaną we wrzątku i przestudzoną. Mieszam. Zamiast żelatyny mogą być fiksy.
Śmietanę układam na bananach w formie kopca.
Odcięte ciasto kruszę i przyklepuję do śmietany, wstawiam do lodówki na całą noc by śmietana stężała.

Na drugi dzień jest pyszny. Smacznego. Mojej córci też smakuje.

Re: CIASTA

PostNapisane: 22 maja 2012, 09:06
przez aisos
Ojej, aż mi ślinka pociekła, tak smakowicie wygląda :) Nie jadłam tego ciasta chyba z 10 lat! Dzięki za przepis :)

Re: Pieczenie ciast i ciasteczek

PostNapisane: 22 maja 2012, 23:47
przez kaylime
Ja zawsze w takich sytuacjach wrzucam obrazek na jakiś serwer - na przykład photobucket, gdzie mam konto. Albo WyślijTo.pl :) Nie wpisuję tam tylko emaila odbiorcy ani wiadomości i po załadowaniu zdjęcia wyświetla mi się jego adres url. Ale z takimi serwerami jest ten problem, że po jakimś czasie nasz wrzucony obrazek znika. Dlatego ja wolę photobucket - założenie sobie tam konta nie zajmuje wiele czasu, a zdjęcia mogą tam sobie leżakować latami ;)

Re: CIASTA

PostNapisane: 22 maja 2012, 23:49
przez kaylime
Mniam! Kocham połączenie smakowe w kopcu kreta, jednak nigdy dotąd nie miałam przepisu na domową wersję tego ciasta. Super, na pewno podkradnę Ci ten przepis i wypróbuję u siebie :)

Re: CIASTA

PostNapisane: 23 maja 2012, 08:23
przez miraga80
kaylime napisał(a):Mniam! Kocham połączenie smakowe w kopcu kreta, jednak nigdy dotąd nie miałam przepisu na domową wersję tego ciasta. Super, na pewno podkradnę Ci ten przepis i wypróbuję u siebie :)

Domowy o niebo lepszy. :lol:

Re: Pieczenie ciast i ciasteczek

PostNapisane: 23 maja 2012, 17:40
przez miraga80
kaylime napisał(a):Ja zawsze w takich sytuacjach wrzucam obrazek na jakiś serwer - na przykład photobucket, gdzie mam konto. Albo WyślijTo.pl :) Nie wpisuję tam tylko emaila odbiorcy ani wiadomości i po załadowaniu zdjęcia wyświetla mi się jego adres url. Ale z takimi serwerami jest ten problem, że po jakimś czasie nasz wrzucony obrazek znika. Dlatego ja wolę photobucket - założenie sobie tam konta nie zajmuje wiele czasu, a zdjęcia mogą tam sobie leżakować latami ;)

Najlepiej mieć bloga i z tamtąd wrzucic zdjęcie.

Re: Pieczenie ciast i ciasteczek

PostNapisane: 23 maja 2012, 18:47
przez Sandra
"Najlepiej mieć bloga i z tamtąd wrzucic zdjęcie"

Tak właśnie robię.