Dziś przepis na
DOMOWY KOPIEC KRETA, nie taki z kartonu, ale bez dodatkowych ulepszaczy.
Przepis prosto z mojej ulubionej strony kulinarnej
kotlet.tvZdjęcie mojego autorstwa, tak wyglądał jeszcze przed zjedzeniem. Czas przygotowania: ok. 1 godzina
Forma: 22 cm
Składniki: ciasto:
• ok. 125 g masła roślinnego
• 5 łyżek mleka
• 1/2 szklanki cukru
• 3 łyżki kakao
• 1,5 szklanki mąki
• 2 jajka
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem i dodatki:
• 500 g kremówki
• 3 łyżki cukru pudru
• 1 tabliczka czekolady
• 4 banany
• 1 łyżka żelatyny + 1/3 szkl. wrzątku lub fixy do śmietany
Masło podgrzewam w rondelku, dodaję mleko i cukier. Zdejmuje z ognia, dodaje kakao i mieszam. Odstawiam by ostygło. Nie przegrzejcie masy!
Białka oddzielam od żółtek, białka ubijam na sztywną pianę.
W drugiej misce żółtka mieszam z mąką, cukrem waniliowym, proszkiem i masą czekoladową. Dodaje pianę i delikatnie łączę. (mikserem) Ciasto wyszło mi bardzo gęste.
Formę wykładam na dnie papierem do pieczenia, wykładam ciasto i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 25 minut. Tyle akurat piekłam. U mnie górna i dolna grzałka włączona. Bez termoobiegu.
Przestudzone ciasto kładę na paterze, odcinam mu wierzch, wyjmuję trochę środka i układam banany.
Śmietanę z cukrem pudrem ubijam, dodaję pokruszoną czekoladę oraz żelatynę przygotowaną we wrzątku i przestudzoną. Mieszam. Zamiast żelatyny mogą być fiksy.
Śmietanę układam na bananach w formie kopca.
Odcięte ciasto kruszę i przyklepuję do śmietany, wstawiam do lodówki na całą noc by śmietana stężała.
Na drugi dzień jest pyszny. Smacznego. Mojej córci też smakuje.