ZAPIEKANKI

Dzielimy się przepisami kulinarnymi

ZAPIEKANKI

Postprzez miraga80 18 kwi 2012, 08:03

Zapiekanka z kaszą jaglaną i jabłkami.

Składniki:- kasza jaglana,
- jabłka,
- ewentualnie cukier
- cynamon.

Gotujemy kaszę jaglaną. Przekładamy połowę naczynia żaroodpornego wysmarowanego wcześniej tłuszczem. Kładziemy na wierzch jabłka starte na tarce i posypane cukrem. Resztę kszy układamy na górze. I tak zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20 minut. Podajemy ze śmietaną i posypujemy cynamonem.
Smacznego.
miraga80
 
Posty: 104
Dołączył(a): 14 kwi 2012, 16:43

Re: ZAPIEKANKI

Postprzez Naturalna 08 maja 2012, 07:54

Dziś wykorzystam ten przepis - bardzo mi przypasował ten przepis - kocham jabłka i cynamon
Obrazek
Mój blog: http://i-naturalnie.blogspot.com
a w nim recenzje kosmetyków z Biolandera - i stały 5% rabat na zakupy kp-1231 - zapraszam
Naturalna
 
Posty: 75
Dołączył(a): 11 gru 2011, 16:48

Re: ZAPIEKANKI

Postprzez miraga80 08 maja 2012, 08:20

Naturalna napisał(a):Dziś wykorzystam ten przepis - bardzo mi przypasował ten przepis - kocham jabłka i cynamon


Mam nadzieję, że będzie smakowało.
miraga80
 
Posty: 104
Dołączył(a): 14 kwi 2012, 16:43

Re: ZAPIEKANKI

Postprzez aisos 12 maja 2012, 17:02

A to przepis na moją ulubioną zapiekankę warzywną:


Składniki:
- 200 g pokrojonych w kostkę ziemniaków
- liść laurowy
- 2 ząbki czosnku drobno poszatkowanego
- ½ małej żółtej papryki - pokrojona w kostkę
- mała czerwona papryka - pokrojona w kostkę
- 100 g cukinii pokrojonej w kostkę
- ½ pomidora pokrojonego w kostkę
- łyżka posiekanego koperku
- łyżka posiekanej mięty
- łyżka posiekanego tymianku
- ok. 80 g fety
- 25 g jogurtu naturalnego
- sól, pieprz

W naczyniu żaroodpornym mieszamy ziemniaki, papryki, liść laurowy, czosnek i tymianek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. W tym czasie mieszamy w miseczce pokruszoną fetę, jogurt, miętę i koperek, doprawiamy do smaku. Do warzyw po 30 minutach zapiekania należy dodać pomidora, cukinię. Wierzch zapiekanki posmarować masą serową z ziołami. Piec do zarumienienia wierzchu.
aisos
 
Posty: 75
Dołączył(a): 25 kwi 2012, 08:08

Re: ZAPIEKANKI

Postprzez miraga80 13 maja 2012, 10:29

Takiej jeszcze nie jadła. Jak będę miała wenę, to może spróbuję zrobić.
miraga80
 
Posty: 104
Dołączył(a): 14 kwi 2012, 16:43


Powrót do Kulinaria

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość