Strona 1 z 1
ZAPIEKANKI

Napisane:
18 kwi 2012, 08:03
przez miraga80
Zapiekanka z kaszą jaglaną i jabłkami.
Składniki:- kasza jaglana,
- jabłka,
- ewentualnie cukier
- cynamon.
Gotujemy kaszę jaglaną. Przekładamy połowę naczynia żaroodpornego wysmarowanego wcześniej tłuszczem. Kładziemy na wierzch jabłka starte na tarce i posypane cukrem. Resztę kszy układamy na górze. I tak zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20 minut. Podajemy ze śmietaną i posypujemy cynamonem.
Smacznego.
Re: ZAPIEKANKI

Napisane:
08 maja 2012, 07:54
przez Naturalna
Dziś wykorzystam ten przepis - bardzo mi przypasował ten przepis - kocham jabłka i cynamon
Re: ZAPIEKANKI

Napisane:
08 maja 2012, 08:20
przez miraga80
Naturalna napisał(a):Dziś wykorzystam ten przepis - bardzo mi przypasował ten przepis - kocham jabłka i cynamon
Mam nadzieję, że będzie smakowało.
Re: ZAPIEKANKI

Napisane:
12 maja 2012, 17:02
przez aisos
A to przepis na moją ulubioną zapiekankę warzywną:
Składniki:
- 200 g pokrojonych w kostkę ziemniaków
- liść laurowy
- 2 ząbki czosnku drobno poszatkowanego
- ½ małej żółtej papryki - pokrojona w kostkę
- mała czerwona papryka - pokrojona w kostkę
- 100 g cukinii pokrojonej w kostkę
- ½ pomidora pokrojonego w kostkę
- łyżka posiekanego koperku
- łyżka posiekanej mięty
- łyżka posiekanego tymianku
- ok. 80 g fety
- 25 g jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
W naczyniu żaroodpornym mieszamy ziemniaki, papryki, liść laurowy, czosnek i tymianek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. W tym czasie mieszamy w miseczce pokruszoną fetę, jogurt, miętę i koperek, doprawiamy do smaku. Do warzyw po 30 minutach zapiekania należy dodać pomidora, cukinię. Wierzch zapiekanki posmarować masą serową z ziołami. Piec do zarumienienia wierzchu.
Re: ZAPIEKANKI

Napisane:
13 maja 2012, 10:29
przez miraga80
Takiej jeszcze nie jadła. Jak będę miała wenę, to może spróbuję zrobić.