RYBY

Dzielimy się przepisami kulinarnymi

RYBY

Postprzez aisos 12 maja 2012, 15:01

Uwielbiam ryby i uczciwie przyznaję, że wolę je dużo bardziej od mięsa. Niezmiernie cieszy mnie też, że są takie zdrowe:
- wzmacniają serce
- pomagają dbać o linię, bo są niskokaloryczne,
- zawierają witaminy: A, D, E opóźniające procesy starzenia organizmu,
- dobrze wpływają na układ nerwowy za sprawą witaminy B.

Dziś na obiad miałam szaszłyki z łososia. Zaraz napiszę przepis, może się skusicie :)
aisos
 
Posty: 75
Dołączył(a): 25 kwi 2012, 08:08

Re: RYBY

Postprzez aisos 12 maja 2012, 15:21

Szaszłyki z łososia i ananasa

Składniki na 6 szaszłyków:
- 300 g filetów z łososia
- 250 g miąższu obranego ananasa
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku w łupinkach
- 1 mała cebulka
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 30 ml białego octu winnego
- 2 łyżeczki cukru
• 1/3 łyżeczki soli
• 100 g śmietany 18%
• 1/2 cytryny

Z łososia odcinamy skórę, płuczemy go i osuszamy. Kroimy w kostkę, ewentualnie - jeśli są - usuwamy ości. Nadziewamy na patyczki na przemian z ananasem pokrojonym w kostkę. Czosnek w łupinkach oraz obraną i przepołowioną cebulę rumienimy na suchej patelni. Następnie czosnek obieramy i wraz z cebulką, papryką, octem, cukrem i solą miksujemy w blenderze. Tak przygotowaną glazurą smarujemy szaszłyki. Szaszłyki grillujemy na patelni grillowej - po 2 minuty z każdej strony - łosoś ma być zarumieniony. Na koniec szaszłyki posypujemy posiekaną natką pietruszki i polewamy tak przygotowanym sosem cytrynowym: śmietanę mieszamy z wyciśniętym sokiem z cytryny i startą skórką.
aisos
 
Posty: 75
Dołączył(a): 25 kwi 2012, 08:08


Powrót do Kulinaria

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość