POTRAWY Z KIEŁKAMI
Napisane: 20 maja 2012, 15:12
Ponieważ ostatnio Biolander poszerzył swoją ofertę o nasiona do kiełków, pomyślałam, że może warta podzielić się przepisami na ich wykorzystywanie O tym, że kiełki są bardzo zdrowe na pewno nikogo nie muszę przekonywać, ale chętnie poczytam, jak wykorzystujecie kiełki. Ja kiedyś dodawałam je tylko do sałatek i kanapek, ale odkryłam z czasem, że świetnie także pasują do innych potraw.
Oto na przykład:
Kurczak z migdałami i kiełkami
Składniki:
-2 filety drobiowe
-30g kiełków soczewicy
- 3 ząbki czosnku
- 40g migdałów
- 1 papryka
- 10g imbiru
- 1 cebula
- szczypta chilli w proszku
- sos sojowy
- sos chilli
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz
Migdały zaparzamy i usuwamy z nich łupki, siekamy. Czosnek również siekamy, a następnie razem z migdałami podsmażamy na łyżce-dwóch oliwy. Zdejmujemy z patelni, pozostawiając oliwę. Filety z kurczaka kroimy w cienkie paseczki, doprawiamy lekko solą i pieprzem i smażymy na naszej patelni. Dodajemy imbir, chilli i drobno posiekaną cebulę. Po ok. 5 minutach należy dodać paprykę, umyte kiełki i wcześniej przygotowane migdały z czosnkiem. Dusimy jeszcze przez parę minut. Doprawiamy do smaku sosem sojowym lub/i sosem chilli.
Smacznego
Oto na przykład:
Kurczak z migdałami i kiełkami
Składniki:
-2 filety drobiowe
-30g kiełków soczewicy
- 3 ząbki czosnku
- 40g migdałów
- 1 papryka
- 10g imbiru
- 1 cebula
- szczypta chilli w proszku
- sos sojowy
- sos chilli
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz
Migdały zaparzamy i usuwamy z nich łupki, siekamy. Czosnek również siekamy, a następnie razem z migdałami podsmażamy na łyżce-dwóch oliwy. Zdejmujemy z patelni, pozostawiając oliwę. Filety z kurczaka kroimy w cienkie paseczki, doprawiamy lekko solą i pieprzem i smażymy na naszej patelni. Dodajemy imbir, chilli i drobno posiekaną cebulę. Po ok. 5 minutach należy dodać paprykę, umyte kiełki i wcześniej przygotowane migdały z czosnkiem. Dusimy jeszcze przez parę minut. Doprawiamy do smaku sosem sojowym lub/i sosem chilli.
Smacznego