Strona 1 z 1

Chrzan płatek

PostNapisane: 26 paź 2016, 21:30
przez Biolander
działa bakteriobójczo, grzybobójczo, pierwotniakobójczo, działa moczopędnie, zwiększa wydzielanie kwasu solnego w żołądku i leczą skutecznie jego nieżyty z niedokwaśnością soku żołądkowego, wzmaga przemianę materii, poprawia pracę wątroby i nerek, pomocny przy przeziębieniach. Korzenie i liscie zawierają : glukozynolaty – fitoncydy o działaniu przeciwdrobnoustrojowym (alternatywy dla antybiotyków). Do glukozynolatów należy synigryna i glukonasturcyina. Pod wpływem enzymów i kwasów glukozynolaty uwalniają olejek gorczyczny o ostrym, drażniącym i duszącym zapachu (izosiarkocyjanian allilu). W liściach i korzeniu jest obecna witamina C w znaczących ilościach (ok. 0,25-0,3%). Zawartość synigryny w korzeniu wynosi ok. 0,2%. Chrzan jest bogaty w siarkę, jod, żelazo, wapń i magnez. W liściach i korzeniu występują flawonoidy: kwercetyna, kemferol i rutyna, ponadto kumaryny, kwasy fenolowe, enzymy (mirozynaza, peroksydaza). Ciekawym związkiem jest fenyloetyl, który jest powiązany z glikozydami siarkowymi i ma właściwości antybakteryjne. Zalecana dawka doustna wynosi 20 g świeżego tartego korzenia chrzanu na dzień (w dwóch porcjach).

Informacje pochodzą z forum haszysz.com