Korzystnie działa w reumatyzmie, dnie moczanowej, przy kamicy moczowej, chorobach skórnych, otyłości, cukrzycy i miażdżycy, warto podawać w przebiegu infekcji układu moczowego i przy obrzękach, wykorzystywane w zaburzeniach metabolicznych i artretyzmie, wybiela skórę, zmniejsza “worki i cienie pod oczami”. Zawiera : Alkohol cukrowy sorbitol (3-10%), w kwas sorbowy (0,10-0,15%), witaminę C (160 mg%), katechiny (114-412 mg%), flawonoidy (150-400 mg%), karoten (0,53-4,62 mg%), kwas jabłkowy (2,01-2,7%), fruktozę (4,3%), glukozę (3,8%), sacharozę (0,7%), aminokwasy (235,9 mg%), garbniki (0,3%), kwas parasorbowy (0,8%); pektyny 0,39%; sole mineralne 0,85%; cukier inwertowy 5,85%. Zawartość witamin w owocach jarzębiny pospolitej: Witamina A 13 000 j.m., witamina K 400 ug%, witamina P 400 mg%. Owoce zawierają kwas bursztynowy, winowy, cytrynowy, winowy; antocyjany, pektyny Owoce zbierane po pierwszym przymrozku mają mniej witaminy C, ok. 40-50 mg%. Dawkowanie 1-2 łyżki owoców dziennie.
Informacje pochodzą z forum haszysz.com