Zurawina

Zurawina

Postprzez Biolander 07 wrz 2011, 18:31

Obrazek
Naszym przodkom zapalenie pęcherza na pewno nie raz dawało się we znaki. Nic dziwnego, zważywszy na to, w jakich warunkach higienicznych żyli! Ciekawe, w jaki sposób odkryli, że kwaśne, czerwone jagody żurawiny pomagają szybciej uporać się z problemami z pęcherzem. Walory żurawiny zostały dostrzeżone także na półkuli zachodniej. Indianie północnoamerykańscy chętnie sięgali po jej owoce. Służyła im jako pożywienie, ale też jako barwnik oraz lekarstwo.

Spostrzeżenia medycyny ludowej zyskały potwierdzenie w badaniach naukowych. Bardzo wcześnie zauważono, że żurawina korzystnie wpływa na zmniejszanie odczynów zapalnych, a także przyspiesza neutralizację trucizn w organizmie. Stopniowo odkrywano coraz to nowe zdolności tego owocu. Stwierdzono na przykład, że jest silnym antyseptykiem, a ponadto doskonałym źródłem witamin.

To działa!
Dzięki pracom zespołów badawczych udało się dokładnie ustalić, co sprawia, że żurawina tak skutecznie zapobiega infekcjom dróg moczowych. Otóż zawarte w niej antyoksydanty (tzw. poliantocyjanidy) zalicza się do najsilniejszych, jakie można znaleźć w tej grupie związków. Są one o tyle wyjątkowe, że mają podwójne wiązania chemiczne między cząsteczkami. Żadne inne poliantocyjanidy (ani te pochodzące z jagód, ani z winogron) ich nie posiadają. Naukowcy przypuszczają, że właśnie owe podwójne wiązania sprawiają, że bakterie nie mogą „przyczepić się” do tkanki wyściełającej przewód moczowy i dlatego łatwo je usunąć z organizmu. Żurawina ma też silne działanie bakteriobójcze. Badania amerykańskie wykazały, że wyciąg z tej rośliny niszczy aż 80 proc. szczepów bakterii odpornych na antybiotyki!

Jak antybiotyk
Żurawina jest bogata w witaminy C, A, B1, B2. Dostarcza również pektyn, błonnika, węglowodanów oraz wielu mikroelementów, m.in. żelaza (co sprawia, że jest polecana osobom z anemią), magnezu, wapnia, fosforu, potasu i jodu. Znaleziono w niej ponadto substancje wspomagające organizm w walce z grypą, a także infekcjami górnych dróg oddechowych. Jeden ze związków obecnych w żurawinie odkaża gardło oraz jamę ustną, przeciwdziała zagnieżdżaniu się bakterii w nabłonku jamy ustnej. Dzięki temu zapobiega rozwojowi infekcji. Można więc powiedzieć, że żurawina działa niczym naturalny antybiotyk.

Nowa nadzieja
Zupełnie niedawno okazało się, że żurawina potrafi hamować rozwój komórek nowotworowych. Wykazywały one o wiele mniejszą aktywność u tych osób, których dieta została wzbogacona w soki i napoje żurawinowe, a nowotwory (również złośliwe) znacznie wolniej się rozwijały. Z niektórych badań wynika, że żurawina podnosi nawet o ponad 120 proc. poziom przeciwutleniaczy zapobiegających chorobom nowotworowym. Największe nadzieje wiąże się z hamującym postępy choroby działaniem żurawiny w przypadku raka płuc, okrężnicy oraz białaczki. Badania trwają.

Pij i jedz do woli
Żurawina nie nadaje się do jedzenia na surowo: jest zbyt kwaśna. O wiele lepiej smakuje przetworzona. Najbardziej znane domowe przetwory z tej „czerwonej jagody” to kisiel i sos do mięsa. Na skalę przemysłową produkuje się też soki, syropy, herbatki ziołowe oraz susze owocowe. Znakomite są także suszone (kandyzowane) żurawiny, podobne do rodzynek. Jeśli zależy Ci na leczniczych właściwościach żurawiny, dokładnie czytaj etykiety. Herbatki powinny zawierać prawdziwe owoce, a nie np. aromat. Soki i dżemy muszą się składać głównie z żurawiny, a nie z innych owoców. W aptekach można kupić liofilizowane ekstrakty z żurawiny w postaci kapsułek. Ale znacznie przyjemniej jest delektować się smakiem soku czy dżemu. Właśnie dlatego amerykańscy naukowcy określili dzienną dawkę przetworów, która zapewnia optymalną ilość antyoksydantów. Masz do wyboru:- dużą szklankę soku żurawinowego (250 ml);- 1 i 1/2 szklanki surowych lub mrożonych żurawin;- 1/3 szklanki suszonych żurawin;- 1/3 szklanki sosu do mięsa, konfitury lub dżemu.

Czy wiesz, że
Nasza rodzima żurawina błotna (Vaccinium oxycoccus) jest kulista, ma cienką skórkę i średnicę około 1 cm. Amerykańska żurawina wielkoowocowa (Oxycoccus macrocarpus) jest owalna, 2–3 razy większa, o grubej, mięsistej skórze. Jednak zdolności lecznicze obu są podobne.

Owoc do zadań specjalnych
Naukowcy odkrywają coraz to nowe właściwości żurawiny:
- Zapobiega próchnicy i chorobom dziąseł; działa tu ten sam mechanizm, co w przypadku chorób pęcherza – bakterie nie przyczepiają się do tkanek. Na pewno jednak picie soku z żurawin nie zastąpi mycia zębów. Naukowcy planują dodawanie wyciągu z żurawin do past do zębów.
- Zmniejsza ryzyko zawału; sok żurawinowy działa podobnie jak czerwone wino: już picie szklanki soku dziennie podnosi poziom dobrego cholesterolu.
- Chroni przed wrzodami żołądka, zwalczając bakterie Helicobacter pylori, które są ich przyczyną.
- Usuwa wolne rodniki, dzięki czemu znacznie zmniejsza ryzyko wielu poważnych chorób, m.in. nowotworów, zaćmy, choroby Parkinsona, Alzheimera oraz reumatyzmu.

Żurawina górą!
Poliantocyjanidy (w skrócie nazywane PAC) to silne związki chemiczne obecne w roślinach. Chronią przed infekcjami i zwalczają wolne rodniki. Oto ich zawartość w różnych popularnych owocach (w mg na 100 g).
żurawina - 413
czarne jagody (dziko rosnące) - 332
śliwki - 216
czarne jagody (uprawne) - 180
truskawki - 145
czerwone jabłka - 126
zielone winogrona - 81
czerwone winogrona - 61
maliny - 30
jeżyny - 27

Źródło: http://www.polki.pl
Biolander
Moderator
 
Posty: 133
Dołączył(a): 29 gru 2009, 12:42

Re: Zurawina

Postprzez violka42 08 wrz 2011, 06:59

potwierdzam działanie żurawiny, jest bardzo pomocna przy schorzeniach układu moczowego, można jej używać codziennie, mój synek pije herbatę z sokiem z żurawiny cały czas, fakt, że bierze jeszcze inne środki: Furagin, Urosept ale w połączeniu widać poprawę w wynikach badań, suszoną żurawinę ja z kolei dodaję do otrębów owsianych i zalewam mlekiem, pyszne śniadanko
zapraszam serdecznie na mój blog:
http://naturaija-violka42.blogspot.com/
violka42
 
Posty: 210
Dołączył(a): 23 cze 2011, 14:52

Re: Zurawina

Postprzez sarkaaa 08 wrz 2011, 15:59

Ja od kilku miesięcy piję niesłodzony, naturalny sok z żurawiny. Przy nawracających zapaleniach dróg moczowych jest nieoceniona. Leków nie biorę, a problem zapaleń zniknął bezpowrotnie :) Ma dużą zawartość wit.C, więc wraz z nadejściem słotnych, jesiennych dni jest bardzo wskazana ;)
sarkaaa
 
Posty: 138
Dołączył(a): 10 maja 2011, 20:39

Re: Zurawina

Postprzez Sandra 08 wrz 2011, 16:15

"Ja od kilku miesięcy piję niesłodzony, naturalny sok z żurawiny."

A czy ten sok robisz sama, czy kupujesz gotowy?
Mój blog:http://naturaiuroda.blogspot.com/. Zapraszam!
Sandra
 
Posty: 228
Dołączył(a): 19 cze 2011, 14:47

Re: Zurawina

Postprzez sarkaaa 11 wrz 2011, 19:02

Niestety nie robię sama, nie mam dostępu do sprawdzonych owoców. Kupuję sok firmy Rabenhorst, taki jak tutaj: http://allegro.pl/rabenhorst-sok-z-zura ... 15280.html
sarkaaa
 
Posty: 138
Dołączył(a): 10 maja 2011, 20:39

Re: Zurawina

Postprzez violka42 11 wrz 2011, 21:00

widziałam sok z żurawiny w Herbapolu, ponoć był naturalny
zapraszam serdecznie na mój blog:
http://naturaija-violka42.blogspot.com/
violka42
 
Posty: 210
Dołączył(a): 23 cze 2011, 14:52

Re: Zurawina

Postprzez sarkaaa 12 wrz 2011, 07:54

Ja z Herbapolu spotkałam tylko syrop żurawinowy albo dosładzany sok. Fajnie, że, jak pisze violka, jest też wersja prawdopodobnie eco. Trzeba sprawdzać skład jak zawsze ;) Jest całkiem sporo soków żurawinowych produkowanych przez polskie firmy. Jest w czym wybierać ;) Ja po kilku testach pozostałam przy tej wersji podanej powyżej.
sarkaaa
 
Posty: 138
Dołączył(a): 10 maja 2011, 20:39

Re: Zurawina

Postprzez Kinga 12 wrz 2011, 13:28

A ja uwielbiam ser pleśniowy z żurawiną
Kinga
 
Posty: 119
Dołączył(a): 02 gru 2010, 11:09

Re: Zurawina

Postprzez Sandra 22 wrz 2011, 16:02

Ponieważ mam pewne problemy z układem moczowym, kupiłam dzisiaj sok żurawinowy. Najpierw robiłam zakupy w supermarkecie i tam zobaczyłam sok żurawinowy Herbapolu. Butelka o zawartości 435ml kosztowała 6,99zł. Zadziwiła mnie tak niska cena, ale przestałam się dziwić gdy przeczytałam skład. Była tam woda, cukier, kwasek cytrynowy, nie pamiętam co jeszcze i sok z żurawiny w "zawrotnej" ilości...2 (słownie:dwa)%.
Skończyło się na tym, że kupiłam w aptece sok firmy OLEOFARM. Butelka o zawartości 490ml kosztuje 24,99zł. Soczek nie jest słodzony, no i przede wszystkim jest 100% soku w soku. :lol:
Mój blog:http://naturaiuroda.blogspot.com/. Zapraszam!
Sandra
 
Posty: 228
Dołączył(a): 19 cze 2011, 14:47

Re: Zurawina

Postprzez LIMONKA 29 wrz 2011, 07:26

Niestety bez dokładnego czytania składu się nie da. Na rynku jest wiele produktów ale tylko niektóre z nich mają 100% żurawiny. Na sprzedawców też nie ma co liczyć. Zawsze mówią, jak człowiek się zapyta, że to produkt naturalny.
Czasami się zastanawiam czy wynika to z niewiedzy czy po prostu chcą sprzedać produkt. Coś w tym jest.
Zresztą wielu ludzi nigdy nie czyta składów, ufa sprzedawcom i kupuje to co się im poleci.
Zapraszam na mój blog: http://limonkabio.blogspot.com/
LIMONKA
 
Posty: 71
Dołączył(a): 01 sie 2011, 16:49

Następna strona

Powrót do ZDROWE ODŻYWIANIE

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości