- 3 łyżeczki żelatyny w proszku
- 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub w ostateczności 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 250ml śmietanki 30%
- 250ml tłustego mleka
- 2 łyżki ciepłej wody
- 8dag cukru (można mniej, jeśli nie chcesz, by była bardzo słodka)
Żelatynę zalewam wodą i rozmieszuję (


Żeby wyjąć ją potem z salaterki, wkładam salaterkę na chwilkę do gorącej wody- wtedy pannacotta łatwo odchodzi od brzegów.
Z tej porcji wychodzi mi około 4 deserków takiej średniej wielkości.
Jeśli chodzi o musy owocowe, to najczęściej po prostu podgrzewam owoce, czasem dodaję do nich trochę cukru, czasem nie, czasem też dodaję trochę soku z cytrusów, żeby przełamać smak. Kiedy owoce się "rozciapią", mam gotowy mus
