Aloe Vera

Aloe Vera

Postprzez Biolander 07 wrz 2011, 19:01

Obrazek
Aloe vera (pl. aloes zwyczajny) to roślina, która uważana jest przez wielu ludzi za leczniczą. Znana jest już od 5 tysięcy lat. Egipcjanie nazywali ją rośliną nieśmiertelności. Wzmianki o niej można znaleźć nawet w Biblii. Na temat aloesu powstały liczne książki i przeprowadzono setki badań, które odkrywają jego korzyści.

Cała wartość odżywcza aloe vera znajduje się w jego liściach, a dokładniej żelu który znajduje się w ich środku. Zawiera on ponad 200 substancji odżywczych – 20 minerałów np. wapno, magnez, cynk, selen, chrom, 18 aminokwasów, 12 witamin, takich jak A, B1, B2 , B3, B6, B12, C , E i K oraz błonnik, enzymy i sterole. Oprócz tego po przecięciu liścia aloesu wycieka z niego lateks zawierający aloinę, która ma silne właściwości przeczyszczające. W większości soków z aloesu ze sklepów aloina jest usuwana podczas produkcji.

Jedną z głównych korzyści ze spożywania aloesu jest wspomaganie i oczyszczanie układu trawiennego. Dzięki temu można lepiej przyswajać wszelkie składniki zdrowej diety. Słabo działający układ trawienny jest także odpowiedzialny za wiele chorób. Spożywając aloe vera, można pozbyć się między innymi wrzodów, zaparć, czy zespołu jelita drażliwego.

Główny składnik aloesu to polisacharydy (około 25% masy), te cukry złożone są niezbędne, aby utrzymać mocny system odpornościowy oraz dobre zdrowie.

Żel aloe vera pomaga normalizować poziom cukru we krwi oraz redukować poziom trójglicerydów, dzięki temu zmniejszać objawy powodowane przez cukrzyce.

Dzięki antyoksydantom chroni ciało przed stresem oksydacyjnym, który uszkadza komórki oraz DNA.

Aloe vera ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwgrzybiczne. Jest pomocna w łagodzeniu bólów stawów. Obniża wysoki poziom cholesterolu i wysokie ciśnienie. Zapobiega powstawaniu kamicy nerkowej oraz chroni ciało przed szczawianami zawartymi w kawie i herbacie. Alkalizuje ciało, przywracając odpowiednią równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Powstrzymuje alergie. Potrafi zatrzymać rozwój nowotworów.

Roślina ta jest znana z tego, że przyspiesza gojenie się ran, zwłaszcza takich spowodowanych przez poparzenie, czy odmrożenie. Nie tylko poprzez użycie zewnętrzne, ale także wewnętrzne (goi wtedy także rany wewnątrz organizmu).

Świetnie nadaje się do codziennego spożycia, aby wzmocnić swój organizm i dodać sobie energii.

Aloes zwyczajny można hodować we własnym domu. Dojrzałość osiąga po 3-4 latach. Ale póki nie mamy całej farmy roślin, nie wystarczy nam na co dzień. Na szczęście w sklepach, można znaleźć soki z aloesu. Staraj się wybierać te z minimalną ilością konserwantów i wysokiej jakości.
Biolander
Moderator
 
Posty: 133
Dołączył(a): 29 gru 2009, 12:42

Re: Aloe Vera

Postprzez LIMONKA 29 wrz 2011, 07:35

To prawda aloes ma bardzo wiele zastosowań. Odkąd pamiętam u mnie w domu zawsze był aloes w doniczce. Mama urywała liść i tym sokiem smarowała nasze liczne rany spowodowane upadkiem przy zabawie. Faktycznie szybciej się goiły. Sokiem tym smarowałam też rózne niedoskonałości, które pojawiały się na skórze.
Takie proste, domowe sposoby są dużo lepsze.
Zapraszam na mój blog: http://limonkabio.blogspot.com/
LIMONKA
 
Posty: 71
Dołączył(a): 01 sie 2011, 16:49


Powrót do ZDROWE ODŻYWIANIE

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość