Kasza jaglana

Re: Kasza jaglana

Postprzez kaylime 05 maja 2012, 21:21

Kaszę jaglaną najpierw przepłukuję zimną wodą, potem zalewam wrzątkiem i zaparzam parę minut- potem odlewam wrzątek i normalnie gotuję. Takie zaparzanie pomaga usunąć z niej posmak goryczki.
Jak ją zajadam? Najczęściej z jakimś sosem- pieczarkowym, z gulaszem, z sosem pieczeniowym (oczywiście wszystko domowej roboty, bo nie uznaję sosu z proszku). Czasem też po prostu gotuję warzywa na parze lub w wodzie i dodaję do kaszy jaglanej. Dobrze smakuje też bez sosu- z gotowanym mięsem wszelkiego rodzaju.
Kiedy nie mam ochoty kombinować z zupą, do zwykłego wywaru dodaję właśnie kaszę, trochę warzywek i mam przepyszną i pożywną zupę.

Podobno kasza jaglana smakuje też pysznie z owocami, chociaż ja nigdy jeszcze nie próbowałam jej w wersji na słodko. W tym roku mam zamiar zrobić sobie kaszę z koktailem truskawkowym, kiedy tylko pojawią się polskie truskawki.
kaylime
 
Posty: 73
Dołączył(a): 26 kwi 2012, 12:18
Lokalizacja: Kraków

Re: Kasza jaglana

Postprzez Naturalna 08 maja 2012, 07:53

Własnie kupiłam kasze jaglana - nigdy wczesniej jej nie jadłam - umieram z ciekawości - dam Wam znac co i jak
Obrazek
Mój blog: http://i-naturalnie.blogspot.com
a w nim recenzje kosmetyków z Biolandera - i stały 5% rabat na zakupy kp-1231 - zapraszam
Naturalna
 
Posty: 75
Dołączył(a): 11 gru 2011, 16:48

Poprzednia strona

Powrót do ZDROWE ODŻYWIANIE

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości