Orkisz
Napisane: 20 maja 2012, 16:05
Pszenica orkisz jako zboże chlebowe jest uprawiana od bardzo dawna; obecnie jednak została niestety dość skutecznie wyparta przez "zwykłą" pszenicę.
Tymczasem ziarno orkiszu zawiera duże ilości białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów, witamin, biopierwiastków. Spożywany trzy razy dziennie w połączeniu z określonym sposobem odżywiania zwiększa odporność i usuwa toksyny. Obniża poziom cholesterolu, zapobiega kamicy żółciowej, zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę. Systematycznie stosowana dieta orkiszowa regeneruje cały organizm, przywracając zdrowie. Wzmacnia narządy zmysłów, a także spowalnia procesy starzenia się. Orkisz, jako pokarm dodający sił, cenili sobie słynący z waleczności Germanie zamieszkujący w dawnych czasach Europę. Spożywa się go w postaci ziarna, kaszy, maki, pieczywa, makaronu, płatków, otrąb, kawy, syropu. Można przyrządzać kluski, naleśniki, pizze, masło, pasty, zasmażki, sosy, sałatki, słodycze, mleko, zupy lecznicze. Ma łagodny, przyjemny smak i jest łatwostrawny.
Zboże to było szczególnie polecane przez słynną średniowieczną badaczkę natury, św. Hildegardę, której dieta i zalecenia żywnościowe odkrywane są obecnie na nowo i cieszą się coraz większym zainteresowaniem.
Lubicie orkisz, znacie, stosujecie? Chętnie posłucham
*niektóre informacje zostały zaczerpnięte ze strony www.orkisz.com
Tymczasem ziarno orkiszu zawiera duże ilości białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów, witamin, biopierwiastków. Spożywany trzy razy dziennie w połączeniu z określonym sposobem odżywiania zwiększa odporność i usuwa toksyny. Obniża poziom cholesterolu, zapobiega kamicy żółciowej, zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę. Systematycznie stosowana dieta orkiszowa regeneruje cały organizm, przywracając zdrowie. Wzmacnia narządy zmysłów, a także spowalnia procesy starzenia się. Orkisz, jako pokarm dodający sił, cenili sobie słynący z waleczności Germanie zamieszkujący w dawnych czasach Europę. Spożywa się go w postaci ziarna, kaszy, maki, pieczywa, makaronu, płatków, otrąb, kawy, syropu. Można przyrządzać kluski, naleśniki, pizze, masło, pasty, zasmażki, sosy, sałatki, słodycze, mleko, zupy lecznicze. Ma łagodny, przyjemny smak i jest łatwostrawny.
Zboże to było szczególnie polecane przez słynną średniowieczną badaczkę natury, św. Hildegardę, której dieta i zalecenia żywnościowe odkrywane są obecnie na nowo i cieszą się coraz większym zainteresowaniem.
Lubicie orkisz, znacie, stosujecie? Chętnie posłucham
*niektóre informacje zostały zaczerpnięte ze strony www.orkisz.com