Ocet jabłkowy

dom, kulinaria, uroda, zdrowie, miłość i seks, macierzyństwo, zwierzaki,

Ocet jabłkowy

Postprzez Bianka 28 sie 2011, 17:17

Ocet jabłkowy
Do kamiennego garnka ( 5 l) wrzucam pokrojone jabłka (oczywiście ze skórkami). Mogą być same obierzyny. Nie ma konieczności usuwania gniazd nasiennych. Zalewam to chłodną, przegotowaną wodą. Na każdy litr wody dodaję łyżeczkę miodu. Jeśli nie mamy miodu może być cukier. Kamienny gar nakrywam lnianą ściereczką. Stawiam w ciepłym miejscu w kuchni. Codziennie należy mieszać drewnianą lyżką. Po około 4 tygodniach proces fermentacji jest zakończnony. Ocet należy przefiltrować przez gazę i przelać do butelek z ciemnego szkłą. W butelkach powinnien dojrzeć. Po około dwóch tygodniach jest gotowy. Na dnie wytrąci się naturalny osad.
Kamienny garnek możemy szklanym słojem.
Bianka
 
Posty: 253
Dołączył(a): 20 sty 2011, 21:57

Re: Ocet jabłkowy

Postprzez Sandra 28 sie 2011, 17:25

Dzięki, Bianka, za przepis. Chyba zrobię taki ocet. :D
Mój blog:http://naturaiuroda.blogspot.com/. Zapraszam!
Sandra
 
Posty: 228
Dołączył(a): 19 cze 2011, 14:47

Re: Ocet jabłkowy

Postprzez Bianka 28 sie 2011, 17:42

Ocet jabłkowy z powodzeniem zastępuje nam ocet spirytusowy, który nie należy do produktów zbyt zdrowych. Ma dużo łagodniejszy smak. W occie jabłkowym dietetycy doliczyli się 20 ważnych dla zdrowia soli mineralnych ( w tym tak żadkich jak bor i molibden). Ma też sporo pektyn, bioflawonidów, aminokwasów i witamin (C,B1,B6 i E). Pobudza spowolniony metabolizm. Oczyszcza organizm z toksyn. Octu jabłkowego bałkowego używam także do wody z miodem (piję coś takiego każdego ranak). Zrobienie octu nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych :lol: No może trochę czasu proces fermantacji zajmuje. Ale warto. Polecam każdemu.
Bianka
 
Posty: 253
Dołączył(a): 20 sty 2011, 21:57

Re: Ocet jabłkowy

Postprzez Sandra 28 sie 2011, 18:23

Octu spirytusowego też w kuchni nie używam, chyba, że do marynat, których i tak prawie nie robię. Jeśli trzeba zakwasić jakąś potrawę to dodaję albo ocet winny, albo sok z cytryny.

Z powodzeniem natomiast używam już od kilku miesięcy octu spirytusowego do płukania prania.

A odnośnie octu jabłkowego mam jeszcze takie pytanie, a mianowicie ile jabłek potrzeba na taki 5-litrowy garnek?
Mój blog:http://naturaiuroda.blogspot.com/. Zapraszam!
Sandra
 
Posty: 228
Dołączył(a): 19 cze 2011, 14:47

Re: Ocet jabłkowy

Postprzez Bianka 28 sie 2011, 18:40

Szczerze mówiąc nigdy nie ważyłam. Tak no oko to będzie z 3 kg. Gar napełniam w 3/4. Wody tyle żeby jabłka zamoczyć. Jakoś trzeba to mieszać. Najlepsze do octu są jabłka kwaśne. Im kwaśniejsze tym lepsze. :lol:
Pobodnie jak Ty do zakwaszania używam soku z cytryny. Ocet jabłkowy jest dużo tańszy. Dlatego go robię :D
Bianka
 
Posty: 253
Dołączył(a): 20 sty 2011, 21:57

Re: Ocet jabłkowy

Postprzez violka42 28 sie 2011, 22:28

może to śmieszne pytanie, ale do płukania włosów też go używasz, to rozcieńczasz i w jakiej proporcji, nie płukałam octem to nie wiem ile tego dać
zapraszam serdecznie na mój blog:
http://naturaija-violka42.blogspot.com/
violka42
 
Posty: 210
Dołączył(a): 23 cze 2011, 14:52

Re: Ocet jabłkowy

Postprzez Bianka 29 sie 2011, 07:07

Tak do płukania włosów też go używam. Na 2 litry wody biorę 3-4 łyżki - jakieś 50 ml. ;) Sprawdza się.
Bianka
 
Posty: 253
Dołączył(a): 20 sty 2011, 21:57

Re: Ocet jabłkowy

Postprzez violka42 29 sie 2011, 08:55

dzięki Bianka za odpowiedź, też sobie zrobię taki ocet
zapraszam serdecznie na mój blog:
http://naturaija-violka42.blogspot.com/
violka42
 
Posty: 210
Dołączył(a): 23 cze 2011, 14:52

Re: Ocet jabłkowy

Postprzez Sandra 13 paź 2011, 12:13

Bianka, nastawiłam ocet jabłkowy według Twojego przepisu. Kupiłam kwaśne antonówki i nastawiłam dokładnie tydzień temu. Proces fermentacji już trwa. Nastawiłam ocet w słoju więc widzę co się dzieje w środku. Płyn jest mętny, a na dnie słoja jest sporo osadu. Czy tak ma być?
Mój blog:http://naturaiuroda.blogspot.com/. Zapraszam!
Sandra
 
Posty: 228
Dołączył(a): 19 cze 2011, 14:47

Re: Ocet jabłkowy

Postprzez Bianka 05 lis 2011, 18:16

Sandro tak ma być. Słoj powinnien być w cemnym miejscu. Owiń go papierem szarym. Po 4 tygodniach trzeba odcedzić wszystko i sam płyn dalej powinnien gojrzewać w ciemnych butelkach.
Bianka
 
Posty: 253
Dołączył(a): 20 sty 2011, 21:57

Następna strona

Powrót do Dobre rady na różne tematy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości