Borówka czarna

Borówka czarna

Postprzez miraga80 07 maja 2012, 09:59

Obrazek
BORÓWKA CZARNA zwana również jagodą.

Jagody posiadają wiele właściwości leczniczych:
- świeże jagódy i ich przetwory wzmacniają wzrok oraz poprawia ostrość widzenia,
- świeże owoce mają działanie rozluźniające przy zaparciach i jednocześnie przeciwbiegunkowe,
- suszone owoce działają przeciwbiegunkowo, antyseptycznie, przeciwgorączkowo,
- zabezpieczają przed pylicą.

Najlepiej smakuje zerwana prosto z okolicznych lasów. Moje ulubione danie, to pierogi z jagodami.
Dla córci też robiłam kisiel jagodowy.

Jadamy też dżemy borówkowe jako dodatek do gofrów.
miraga80
 
Posty: 115
Dołączył(a): 14 kwi 2012, 16:43

Re: Borówka czarna

Postprzez aisos 07 maja 2012, 13:29

Ja często robię sos borówkowy do mięs albo używam jej do marynaty. Palce lizać.
aisos
 
Posty: 83
Dołączył(a): 25 kwi 2012, 08:08

Re: Borówka czarna

Postprzez kaylime 07 maja 2012, 13:49

Mniam! Borówkę uwielbiam na surowo, ze śmietanką słodką :) Sosu jeszcze nigdy z niej nie robiłam. Do jakich mięs się go stosuje? I w ogóle jak go przygotować? Będę wdzięczna za przepis :)
kaylime
 
Posty: 84
Dołączył(a): 26 kwi 2012, 12:18
Lokalizacja: Kraków

Re: Borówka czarna

Postprzez miraga80 07 maja 2012, 15:21

aisos napisał(a):Ja często robię sos borówkowy do mięs albo używam jej do marynaty. Palce lizać.


Ciekawe z tym sosem, żurawinowy jadłam, ale borówkowy do mięs to jeszcze nie.
miraga80
 
Posty: 115
Dołączył(a): 14 kwi 2012, 16:43

Re: Borówka czarna

Postprzez aisos 07 maja 2012, 21:29

Ja najczęściej podaję go do karkówki i schabu. Robi się go bardzo prosto: dowolną ilość borówek wrzucamy go garnka razem z wodą i gotujemy. Dodajemy mniej niż pół łyżeczki cynamonu, kilka goździków i sok z połówki cytryny. Gotujemy tak długo aż nie zacznie się nam robić taka konsystencja jak na dżem, w razie potrzeby musimy pamiętać, by dolać wody. Na koniec usuwamy goździki, zagęszczamy łyżeczką mąki ziemniaczanej i gotowe :)
aisos
 
Posty: 83
Dołączył(a): 25 kwi 2012, 08:08

Re: Borówka czarna

Postprzez miraga80 08 maja 2012, 08:11

Ciekawy pomysł, ale nie wiem czy się odważę.
miraga80
 
Posty: 115
Dołączył(a): 14 kwi 2012, 16:43

Re: Borówka czarna

Postprzez kaylime 08 maja 2012, 10:13

Brzmi bardzo ciekawie. Ja na pewno się skuszę na wypróbowanie tego przepisu, kiedy tylko pojawią się u mnie na targu borówki :)
I wtedy też zrobię sobie domową pannacottę z musem borówkowym. Mniam :roll:
kaylime
 
Posty: 84
Dołączył(a): 26 kwi 2012, 12:18
Lokalizacja: Kraków

Re: Borówka czarna

Postprzez aisos 08 maja 2012, 12:23

Teraz z kolei Ty mi narobiłaś ochoty na pannacottę! :)
aisos
 
Posty: 83
Dołączył(a): 25 kwi 2012, 08:08

Re: Borówka czarna

Postprzez kaylime 09 maja 2012, 11:07

Domowa pannacotta to mój ulubiony deser- jest przepyszna, łatwa w przygotowaniu, a ze świeżymi owocami lub musem smakuje nieziemsko... Sama narobiłam sobie na nią smaka xD
kaylime
 
Posty: 84
Dołączył(a): 26 kwi 2012, 12:18
Lokalizacja: Kraków

Re: Borówka czarna

Postprzez aisos 09 maja 2012, 16:46

A jak robisz, bo ja nigdy sama w domu nie robiłam?
aisos
 
Posty: 83
Dołączył(a): 25 kwi 2012, 08:08

Następna strona

Powrót do ZDROWE ODŻYWIANIE

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość