Olejek eukaliptusowy (Eucaliptus globulus Labill.) otrzymuje się z rosnącego głównie w Australii wiecznie zielonego drzewa eukaliptusowego zwanego po polsku rozdąb, osiągającego wysokość do 25 m.
Pod koniec XVIII wieku dwóch lekarzy, John White i Dennis Cossiden, poddało destylacji Eucaliptus dives. Miało to miejsce oczywiście w Australii, gdzie Góry Błękitne w Nowej Południowej Walii otrzymały swoją nazwę ze względu na niebieską mgiełkę ulatniającą się z żywicy eukaliptusa i okrywającą całą okolicę.
Istnieje wiele odmian tego drzewa dających olejek o zbliżonych jak i bardzo odmiennych właściwościach. W aromaterapii używa się olejku z odmiany globulus (główny składnik eukaliptol 60-70 %) i rzadziej citriodora (główny składnik citronellal 65-85 %).
Olejek eukaliptusowy jest cudownie różnorodny. Latem chłodzi ciało, a zimą je chroni. Jest antyseptykiem, antybiotykiem i środkiem przeciwzapalnym. Badania wykazały, że 2 % roztwór tego olejku rozpylony w powietrzu zabija 70 % bakterii Staphylococcus. Najlepiej znany jest ze skuteczności w walce z kaszlem i przeziębieniem. Daje dobre efekty przy masowaniu sforsowanych mięśni.