W końcu mam moje długo wyczekiwane nowe mydełko naturalne.
Mydełko zawiera olejki eteryczne z Grejfruta, Pomarańczy, Limonki, Neroli, Bergamotki i Imbiru. Jest wzbogacone olejem roślinnym z Jojoby i Masła Kokum.
Jak pisałam wcześniej Gaiia oferuje prawdziwą alternatywę dla kosmetyków do mycia istniejących na rynku. Odpowiedzialna alternatywa, prawdziwie ekologiczna i ekonomiczna sprawia, że pielęgnacja mydłami nawilżającymi i zmiękczającymi skórę jest prawdziwą przyjemnością.
Mieszanka olejków eterycznych takich jak Grejfrut, Pomarańcza, Limonka, Neroli i Bergamotka w połączeniu z mocą Imbiru daje zapach świeży, owocowy i pobudzający.
Właśnie dla tego składu tak bardzo chciałam mieć to mydełko.
Olejek grejfrutowy posiada bardzo silne właściwości antyseptyczne oraz pomaga zwalczyć cellulit.
Olejek pomarańczowy jest używany do produkcji perfum, w aromaterapii i jako dodatek do wypieków.
Ma działanie odświeżające i dodaje energii.
Limonka to owoce okrągłe lub jajowate, jagodowe, o średnicy 3-5 cm. Skórka żółtawozielona lub żółta, woskowana, gorzka. Posiada miąższ bardzo kwaśny i pachnący. Z owoców wytwarza się również olejki eteryczne działające pobudzająco i dające powiew świeżości.
Limonka ma bardziej intensywny zapach niż cytryna, jej zapach odpręża i dodaje energii.
Działa antyoksydacyjnie, co spowalnia starzenie się skóry. Ma też działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i łagodzące. Pozyskane z niej olejki eteryczne skutecznie walczą z wolnymi rodnikami.
Owoce Bergamotki są podobne do małej, zielonej Pomarańczy o gładkiej i grubej skórce, żółtej gdy dojrzeje. Jej olejek jest słodki i owocowy.
Zapach olejku jest pobudzający i wzmacniający.
Skórka owoców, kwiaty i liście są źródłem eterycznych olejków – olejku bergamotowego stosowanego w produkcji herbaty Earl Grey (którą osobiście uwielbiam) oraz olejku nerolowego stosowanego w perfumerii ( woda kolońska). Znajduje też zastosowanie w aromaterapii (słynie ze swych właściwości antydepresyjnych) oraz leczniczo przy problemach układu trawiennego.
Olejek imbirowy ma zapach piernikowy. Działa rozgrzewająco i pobudzająco.
Olejek imbirowy wyszczupla i skutecznie walczy ze skórką pomarańczową.
Wszystko to sprawia, że mydełko jest prawdziwą kopalnią olejków.
Pierwsze wrażenie po otwarciu pudełka to mocny zapach olejku eterycznego, pomarańczy i orzeźwienia. W czasie mycia zapach jest dużo delikatniejszy, mydło daje obfitą pianę, dobrze myje, pozostawia bardzo delikatny zapach na skórze, wąchałam skórę w kilku miejscach, skóra jest dobrze oczyszczona, podoba mi się to mydełko.
Jest to bardzo przyjemne mydełko. Umyłam nim również twarz i wszystko było w porządku. Żadnego ściągnięcia ani wysuszenia skóry nie zauważyłam. Mydełko jest naturalne i nie testowane na zwierzętach. Zapakowane jest w cieniutki pergamin i włożone do tekturowego pudełka. Sama prostota i naturalność.
Wybór tych naturalnych mydełek jest naprawdę duży i każdy znajdzie odpowiednie dla siebie.
Z pewnością wypróbuję i inne mydełka Gaiia.
Dlaczego to właśnie mydełko zagościło w mojej łazience?
Ponieważ to mydełko ma bardzo ciekawy skład i nie zawiera parabenów, silikonu, parafiny ani innych produktów petrochemicznych i nie zawiera tłuszczów zwierzęcych.