Boże Narodzenie w kuchni

Dzielimy się przepisami kulinarnymi

Boże Narodzenie w kuchni

Postprzez Bianka 11 gru 2011, 21:44

Chciałabym zaproponować Wam podzielenie się przepisami świątecznych potraw na Boże Narodzenie. Jesteśmy z różnych regionów i każda z pewnością ma te swoje ulubione dania, które robi tylko na Boże Narodzenie. Ja mam takie i oczywiście podam Wam moje ulubione przepisy.
Bianka
 
Posty: 253
Dołączył(a): 20 sty 2011, 21:57

Re: Boże Narodzenie w kuchni

Postprzez Bianka 11 gru 2011, 22:00

W moim domu przyjęło się ciasto bretońskie. Pojawia się na wigilijnym stole. Przepis trochę zmodyfikowałam. W klasycznym cieście bretońskim używa się tylko suszonych śliwek i rodzynek.

A oto mój przepis na placek bretoński nazywany przez domowników .... zakalcem. :lol:
200 g suszonych śłiwek
200 g suchonych moreli
200 g suszonych fig
100 g rodzynek
250 g mąki tortowej
400 g mleka
4 jaja
2 łyżki cukru
szczypta soli
1 łyżka masła do nasmarowania formy
cukier puder do przbrania

1. Owoce namoczyć przez 30 minut w letyniej wodzie. Wyjąć, osączyć, oszuszyć, śliwki wypestkować (jeśli wziełyśmy z pestkami). Owoce (poza rodzynkami) kroję na części - tak aby były zbliżone wielkością do rodzynek.

2. Jaja ubić na jednolitą masę. Mąkę wraz z cukrem i solą przesiać do miski. Dodać ubite jaja i wymieszać, po czym, stopniowo, dolewać mleko i mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Dodać owoce i bardzo delikatnie wymieszać.

3. Przelać do natłuszczonej formy (mała okrągła tortownica będzie odpowiednia) i piec przez ok. 1 godzinę w nagrzanym do temp. 200 stopni C piekaniku (wierzch ciasta powinnien zbrązowieć) Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Od lat ciasto to gości na moim wigilijnym stole. Z uwagi na bogactwo suszonych owoców. Zdarza się, że piekę je dla wspólpracowników gdyż w Wigilię obchodzę imieniny. Ciasta jest bardzo syte. Zapewniam, że po kawałeczku wystarczy. :D
Życzę smacznego!
Bianka
 
Posty: 253
Dołączył(a): 20 sty 2011, 21:57

Re: Boże Narodzenie w kuchni

Postprzez Bianka 21 gru 2011, 21:26

Podziele się z Wami jeszcze jednym słodki przepisem. Placek orzechowy robię tylko raz w roku. Tylko wtedy można docenik jego smak .... i czekać cały rok na następne Boże Narodzenie.

Placek orzechowy

1/2 kg mąki
1 szklanka cukru
1 kostka masła
2 łyżki stołowe miodu gryczanego
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka

Składniki włożyć do miski i zagnieśc ciasto. Podzielić na 2 części.

Masa orzechowa

2 szklanki orzechów włoskich
13 dkg masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżki stołowe miodu gryczanego

Składniki włożyć do rondelka i gotować na wolnym ogniu ok. 5 minut.

Przygotować 2 formy do ciasta o tej samej wielkości.
Z jednej części ciasta upiec placek czysty.
Z drugiej cześci ciasta upiec placek z masą orzechową (na ciasto wylewamy masę orzechową i pieczemy).
Placki piec ok. 15 minut w temp. 200 stopni C.

Blachy do ciasta oczywiście trzeba wysmarować tłuszczem. Blachę, której będzie pieczone ciasto z masą orzechową dodatkowo wyłożyć pergaminem i ponownie wysmarować (ułatwi tro wyjęcie placka z blachy po upieczeniu).

Krem

1/2 l mleka
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
1 kostka masła

1 szklankę mleka wlać do garnka, dodać cukier, cukier waniliowy i zagotować. W pozostałym mleku rozrobić mąkę i mąkę ziemniaczaną i następnie wlać do gotującego się mleka. Ponownie zagotować. Odstawić do wystudzenia. Następnie rozkręcić masło i dodawać po 1 łyżce ugotowanej masy. Krem wyłożyć na upieczony spód i przykryć drugim plackiem z masą orzechową.

Ciasto gotowe!

Ważne, aby użyć dobrego naturalnego miodu. Ja stosuję gryczany z uwagi na jego specyficzny smak pasujący do orzechów. Krem nie jest słodki. Placek orzechowy jest przepyszny.
Pozdrawiam i zachęcam do upieczenia tego placka!
Bianka
 
Posty: 253
Dołączył(a): 20 sty 2011, 21:57

Re: Boże Narodzenie w kuchni

Postprzez violka42 30 gru 2011, 10:20

dzięki Bianka, placek musi być pyszny, jak wypróbuję przepis nie omieszkam się tym pochwalić
zapraszam serdecznie na mój blog:
http://naturaija-violka42.blogspot.com/
violka42
 
Posty: 210
Dołączył(a): 23 cze 2011, 14:52

Re: Boże Narodzenie w kuchni

Postprzez Bianka 30 gru 2011, 10:51

Violka aba sa rewelacyjne. Ja nie należę do szczególnie uzdolnionych kulinarnie. Za to lubię dore rzeczy w życiu i kuchni. Te dwa ciasta goszczą u mnie od lat. I bardzo zawsze na nie czekamy, bo pojawiają się tylko na stole na Boże Narodznie. Plaek orzechowy czasem robię na swoje urodziny, bo to też wypada zimą. Smak orzechów i miodu to prawdziwe święta.
Bianka
 
Posty: 253
Dołączył(a): 20 sty 2011, 21:57

Re: Boże Narodzenie w kuchni

Postprzez Sandra 30 gru 2011, 11:05

Obydwa przepisy wyglądają bardzo smakowicie. Tylko jak tu piec ciasta jak się ma cukrzyka w domu? :evil:
Mój blog:http://naturaiuroda.blogspot.com/. Zapraszam!
Sandra
 
Posty: 228
Dołączył(a): 19 cze 2011, 14:47


Powrót do Kulinaria

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości